SON DAKİKA

GAYRİMENKUL SATIŞINDA İLETİŞİM VE PAZARLAMA ÇALIŞMALARI


Bugün, ülkemizin lokomotif sektörlerinden inşaat sektörüne dair bir konuyu işlemeye karar verdim. Çok geniş kapsama yayıp konuyu dağıtmadan, gayrimenkul danışmanları için küçük bir rehber hazırlamayı umuyorum. Gayrimenkul deyince akla ilk gelen şeyler, ev, arsa, tarla, apart, dükkan gibi taşınmazlar oluyor. Bu taşınmazların satışı için uygulanan iletişim çalışmaları çoğu zaman yetersiz kalıyor. Çünkü gayrimenkul danışmanlarının büyük kısmı iletişim bilimine dair bir eğitim almış değil. Eğer bir gayrimenkul danışmanıysanız taşınmazların pazarlama ve iletişim çalışmalarında önünüzde 2 seçenek bulunur.

1-Bir ajans veya iletişim profesyoneli ile çalışmak

2-Pazarlama ve iletişim çalışmalarına dair asgari düzeyde bilgi sahibi olmak

Yukarıdaki 2 maddeyi de uygulayanlar sanırım en ileriye gidecek olanlardır. 

Gayrimenkul pazarlama yöntemleri

Pek çok pazarlama yöntemi olmakla birlikte en çok kullanılanlar şunlardır:

İnternet Pazarlaması: Gayrimenkul danışmanları, mülklerini online emlak platformlarında, sosyal medya ve kişisel web sitelerinde yayınlayarak, müşterilere daha hızlı ve etkili bir şekilde ulaşabiliyorlar. 

E-posta Pazarlama: E-posta pazarlama, potansiyel müşterilere gayrimenkulünüzle ilgili güncel bilgiler sağlama konusunda oldukça etkili bir yöntemdir. Gayrimenkul danışmanları, düzenli olarak e-posta bültenleri göndererek, müşterilerinin ilgisini çekmelidirler.

Referans Pazarlama: Referans pazarlama, müşterilerinizin ağından yararlanarak, daha fazla müşteriye ulaşmanın etkili bir yoludur. Gayrimenkul danışmanları, müşterilerinden referans talep ederek, daha fazla potansiyel müşteriye ulaşabilirler. Ayrıca işinizi iyi yaptığınız takdirde siz talep etmeden insanlar size referans olacaktır.

Satış Ortaklığı: Satış ortaklığı, diğer gayrimenkul danışmanları veya emlak ofisleri ile işbirliği yaparak, müşteri ağına erişim sağlamanın bir yoludur. Pek çok emlak danışmanı komisyon karşılığı bu yöntemi tercih eder.

Dijital reklamlar: Online pazaryeri uygulamaları haricinde sosyal medya hesapları ve arama motorlarında reklam vererek hedeflenen kitleye ulaşmak en doğru tercihlerden birisidir. 

konut satış

Görsellere ve metinlere önem vermek başarıyı artırır

İnternet üzerinden ev, arsa, dükkan, ofis vb. satın alacak yahut kiralayacak herkesin muzdarip olduğu konulardan birisi de görsel konusudur. Sahibinden.com yahut benzer bir platforma gireriz ve ihtiyacımız olan gayrimenkulü ararız. Belki buluruz da fakat bunu anlayamayız çünkü fotoğraflar çok kötü çekilmiştir. Üstelik bu sorun, Esenyurt ilçesinde 2+1 daire satan gayrimenkul danışmanı için de geçerli yalı satanlar için de geçerli. 

İnanmadınız mı? Haydi gelin ispatlıyım. 

Aşağıda görmüş olduğunuz ev İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde ve oldukça eski bir ev. Fotoğrafa dikkat ederseniz bize hiçbir şey anlatmıyor. Dairenin diğer fotoğrafları da bundan hallice değil. Peki bu fiyatlarda bir ev almak isteyen biri olsaydık sahibinden sitesinden gezerken bu fotoğraf bize ne anlatacaktı?

pazarlama konut

Aşağıdaki ilan ise İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yer alıyor ve bir villa ilanı. Anlayacağız lüks gayrimenkul satışı sınıfına giriyor. Bu satışı gerçekleştirecek kişi alıcıdan %2 ve satıcıdan da %2 komisyon alacak. Elbette çeşitli anlaşmalara göre bu oranlar değişebiliyor. Fakat yaygın komisyon oranları bu civar. Bu da demek oluyor ki %4 yani 7 milyon liranın üzerinde komisyon alacak kişi işine yatırım yapmıyor. Sizler için çok daha absürt örnekler bulabilirdim lakin çok fazla mesai harcamak istemedim. Çünkü sahibinden sitesi bu tarz ilanlarla dolu. 

gayrimenkul pazarlama

E-ticaret uzmanlarını düşünün. Belki de tanesi 50 lira olan ürünler için bile kaliteli görseller çekiyor, ardından bu görselleri rötuşluyor ve ardından sitelerine ekliyorlar. Fakat milyonlarca liralık ürün satan gayrimenkul danışmanları bu iş için en ufak bir çaba göstermiyor.
Öyleyse bir gayrimenkul danışmanı bir fotoğrafçı ile çalışmalı yahut kendisi fotoğrafçılık alanında temel eğitimleri almalıdır. Bununla da yetinmeyip fotoğraf çekmek için gerekli bütün ekipmanları temin etmelidir. 

yazım yanlışı

Elbette görseller kadar metinler de büyük önem taşıyor. İster küçük bir daire isterse de yalı satsın maalesef gayrimenkul danışmanlarımız kendi dillerini öğrenmemekte ısrarcı oluyor. Ayrıca sadece yazım yanlışları ve imla hataları değil doğru ve detaylı bilgi verememekte büyük bir yanlış.
Her şeyden önce kendi vaktiniz için bunu yapmalısınız. İlanda gerekli açıklamayı yaparsanız alakasız mesajlar ve telefon aramaları alma oranınız azalır. Örneğin dairenin konumunu net olarak belirtmezseniz 20 kişiye konumu tarif etmek zorunda kalabilirsiniz.

Lüks gayrimenkul pazarlamada referansın önemi çok büyük 

Standart bir daire, dükkan veya arsa satarken çoğu zaman internet ilanları ve ofisinize asacağınız ilanlar yeterli olacaktır. Fakat konu lüks gayrimenkule gelince bu durum değişir. Özellikle yalı ve malikane türevi taşınmazlar satılacağından bu işin özel bir prosedürü olur. Diğer ilanlarda yaptığınız gibi her şeyi açıkça yazamaz, mülk sahibi hakkında bilgi veremezsiniz. Bu da sizlerin reklam ve pazarlama çalışmalarınızı sekteye uğratır. Bu sebeple lüks gayrimenkul alanında hizmet verecek kişilerin doğru bir network edinmesi ve kulaktan kulağa pazarlama yoluyla ilerlemesi daha hızlı sonuç almayı sağlayacaktır. 

LÜKS KONUT SATMAK

Satış ortaklığına açık olmak her zaman kazandırır

Gayrimenkul satışında en etkili pazarlama yöntemlerinden birisi de satış ortaklığına açık olmaktır. Elbette pek çok gayrimenkul danışmanı birbiri ile iletişim halinde. Fakat burada vurgulamak istediğim ortaklık türü diğer sektör profesyonelleri değil aslında herkestir. Yani bir esnaf, beyaz yakalı ya da iş insanı çevresinden birini size getirdiğinde ona pay vereceğinizi bildirmeniz gerekir. Bu sayede insanlar karşılıklı kazanç olacağı inancıyla sizle çalışmak isteyecektir. 

Sosyal medya gayrimenkul satışı için bulunmaz nimet

Başta Instagram ve Tik tok olmak üzere sosyal medya mecraları gayrimenkul satışı için oldukça uygundur. Kısa ve etkili videolar ile insanların dikkatini çekebilir bu sayede size ulaşmalarını sağlayabilirsiniz. Görsellerin dikkat çekmesi için, kaliteli görüntü, edit programları ve uygun müzik tercihi yeterlidir. Aynı şekilde sosyal medya reklamları da küçük bütçeler ile büyük işler yapmanızı sağlayacaktır. 

Hiç yorum yok