SON DAKİKA

MİLLETVEKİLİ ADAYLARI İÇİN SOSYAL MEDYA ÖNERİLERİ

milletvekilleri sosyal medya

Türkiye gelecek ay tarihi bir seçime gidiyor. Cumhurbaşkanı adayları zaten belli olmuştu, geçtiğimiz günlerde partilerin milletvekili adayları da belli oldu. Milletvekili listelerine üst sıralardan yerleşenler mutlu. Listede alt sıralarda kalanlar veya listeye hiç giremeyenler ise oldukça tepkili. Ben de gündemin bu olmasını fırsat bilerek milletvekili adayları için sosyal medya yönetimi ve iletişim konusunda bazı önerilerde bulunmak istedim.

İletişim danışmanı şart 

Listeler açıklandı, eğer an itibariyle milletvekili adayı iseniz yapmanız gereken ilk iş (ki çoktan yapmış olmanız lazımdı) siyasal iletişim alanında tecrübeli bir iletişim danışmanı yahut ajans ile çalışmak. Bu kişi sizin basın bültenlerinizi yazacak ve servis edecek, sizlerin toplantılara katılmanızı organize edecek, sosyal medya ve web çalışmalarınızda destek verecek. Kısacası bu kişi sizin görünürlüğünüzü artırıp hem partiniz hem de halk gözünde itibarınızı yükseltmekten sorumlu olacak. İletişim konusunda profesyonel destek olmazsa basında görünür olmak zor. Üstelik gaf yapma ve adaylığı olumsuz etkileyecek bir iletişim süreci yürütme ihtimali de cabası... 

milletvekilleri sosyal medya yönetimi

Her sosyal mecrada bulunmak zorunda değilsiniz 

Milletvekili adayları da tıpkı şirketler gibidir. Hitap ettikleri kitle neredeyse orada olmalısınız. Fakat sırf orada da paylaşım yapalım mantığı ile Pinterest hesabı açmak çok da mantıklı değil. Twitter, Instagram ve Facebook mutlaka yer almanız gereken mecralar. Youtube ise özellikle katıldığınız etkinlik ve programların uzun versiyonlarını yayınlamak için ideal. Bir de tabi Tik tok gerçeği var. Son dönemin en popüler sosyal mecrası Tik tok. Ana muhalefet lideri Kılıçdaroğlu'da gelen taleplere dayanamadı ve geçtiğimiz günler de ışığını alarak yayına başladı.

Gençlere temas etmek için onların bulunduğu mecraları ziyaret etmelisiniz

Malumunuz bu seçimin teması Z kuşağı. Herkes gençlere yönelik içerikler üretiyor ve gençlere yönelik vaatler veriyor. Sizler de bir milletvekili adayı olarak bunu yapmak zorundasınız. Yukarıda da bahsettiğim gibi bir Tik tok hesabı açabilirsiniz. İlla dans etmenize gerek yok fakat mecranın ruhuna uygun içerikler üretmek zorundasınız. Muharrem İnce ve Mustafa Sarıgül örneği Tik tok platformunun kitlelere ulaşmada ne kadar etkili olduğunun ispatı. Ayrıca, Twitch, Discord gibi mecralara en azından misafir olarak katılımınız, tanınmanızı sağlamada etkili olacaktır. Unutmayın sizler milletvekili adayısınız. Partinizin genel başkanını herkes tanıyor olabilir fakat sizi kimse tanımıyor. Lakin bu tarz mecralarda yer alırsanız gençler sizi mutlaka tanıyacaktır. Belli yaşın üzerindeki kişilerin oy tercihlerini değiştirmek çok zor olsa da gençler bu konuda etkilenmeye çok daha açık. 

Muharrem ince dansı

Sürekli olarak içerik üretmeli ve ürettirmelisiniz

Sosyal mecralar, doğaları gereği içerik ürettikçe hayatta kalabildiğiniz yerler. Çok konuşulmak, çok tanınmak ve çok etkileşim almak istiyorsanız içerik üretmekten başka şansınız yok. Gündeme dair sürekli twitler atmak ve yorumlarınızı paylaşmak zorundasınız. Facebook'da özellikle işçi ve emekli kesime yönelik vaatlerinizi paylaşmalısınız. Youtube hesabınızda katıldığınız TV programını paylaşmalısınız. Özel günleri kutlamalı, vefat edenleri anlamlısınız. 

Peki "ürettirmelisiniz" kısmı nasıl olacak? Eğer gerçekten viral olmak ve konuşulmak istiyorsanız sizin adınıza çalışacak birilerini bulmalısınız. Sosyal medya tabiri ile trolleriniz olmalı. Trol deyince akla hakaret ve saldırı gelmesin. Sizi destekleyecek, yüksek perdeden konuşmalarınızı paylaşacak, her platformda sizi överek insanların tercihlerini etkileyecek kişiler olmalı. Çok tanınan bir profilseniz bunlar doğal olarak kendiliğinden oluşur fakat değilseniz bu durumu da sizlerin fonlaması gerekir. Söylediklerim çok etik ve ahlaki gelmeyebilir fakat Türk siyaseti içerisinde halihazırda zaten yapılmakta bunların bazıları. 

No context X, Only X post gibi adınıza hesaplar açılabilir, konuşmalarınızdan kesitler editler yapılarak paylaşılabilir. Yüksek takipçili hesaplar sizi paylaşarak (ücreti mukabilinde) daha büyük kitlelere ulaşmanızı sağlayabilir. Ekşi Sözlük ve türevi yerlerde sizin adınıza başlık açılabilir buralarda sizin ne kadar iyi ve yetkin biri olduğunuza dair içerikler girilebilir. 

içerik kraldır

Samimi bir dil kullanmalısınız 

İnsanlar dozunda bir samimiyet arıyor. Siyasetin sert ve sıkıntılı üslubu özellikle genç kitleler tarafından tercih edilmiyor. Sosyal medyada editleri yapılacak çıkışlarda bulunabilirsiniz. Fakat bu bütün söylemlerinizi yansıtmamalı. Yerinde yapılan çıkışlar kazandıracaktır. Onun haricindeki süreçlerde sevgi dili kullanmak ve eleştiriye açık olduğunuzu beyan etmek rakiplerden ayrışmayı sağlayacaktır. 

Genel merkez ile ters düşecek iletişimden kaçınmalı 

Bir iletişim danışmanı ile çalışmanın en büyük artısı sizin gereksiz çıkışlar yapmanızı engellemesidir. Yani sizi ileri taşımak kadar mevcut konumunuzu koruma görevi de vardır danışmanın. Bu sebeple sosyal medya iletişimi yaparken genel merkezin olaylar karşısındaki tavrı da dikkat alınmalıdır. Çünkü sosyal medya yönetimi kurumsal ve bütüncül bir anlayışla ele alınmak zorundadır. Genel merkezin ak dediğine siz kara derseniz ya partiden atılırsınız ya da seçmen gözünde farklı bir noktaya yerleşirsiniz. 

z kuşağı iletişim

Sosyal medyada öne çıkaracak etkinlik fikirleri

Gençliğin çok büyük bir kısmı kendisini "gamer" olarak tanımlıyor. Öyleyse milletvekili adayı olacak kişi sadece +40 yaş kitlesine hitap etmek için kahveleri ziyaret etmeyecek. Aynı zamanda eskinin internet kafesi şimdinin e-spor merkezlerini de ziyaret edecek. Gerekirse gençlerle bir el maç atacak. Biz seçilirsek bu cihazların fiyatı ucuzlayacak, internet hızı artacak gibi vaatlerini de tam yerinden verecek. 

Son dönemde ortaya çıkan ve bir tasarımcının da gözaltına alınmasına sebep olan karekod fikri oldukça düşük maliyetli ve kolay uygulanabilir. Adaylar ,vaatlerini anlatan karekodları, merak uyandıracak şekilde seçim bölgesinde her yere yapıştırabilir.

Geleneksel basın yerine sosyal medya kanallarına konuk olmak daha etkili olacaktır.

Manav, kasap, pazar gibi mağazalardan özellikle ucuzluk kuyruklarından canlı yayın etkinlikleri yapmak muhalif vekil adayları için oldukça işlevsel olacaktır. 

Sokak röportajları halka ulaşmakta işlevsel bir araç olabilir. Özellikle muhalif vekil adayları meydanlara inip sokak röportajı yapan kişilere sıradan bir vatandaş gibi konuşabilir ardından kimliğini açıklayabilir. Bu durum hem denenmiş bir çalışma olacağı için dikkat çekecek hem de sıfır maliyetle halka ulaşma şansı tanıyacaktır.



 



Hiç yorum yok