SON DAKİKA

ALMANYA'NIN GREENCARD HAMLESİ CHANCEKARTE NEDİR?


CHANCEKARTE NEDİR


Bugün özellikle gençlerin oldukça merak ettiği bir konuyu ele alacağım. Biliyorsunuz ki Almanya kısa süre önce ismine "Chancekarte" dediği ve Amerika tarafından yıllardır uygulanan "Greencard" benzeri bir sistemi duyurdu. Bu sistemle ülkesine nitelikli çalışan çekmeyi planlıyor. Elbette Almanlar her işlerinde olduğu gibi bu işlerini de şansa bırakmadılar. Çünkü Amerikan sisteminde yapmanız gereken tek şey form doldurup çekilişe katılmaktı, fakat Alman sisteminde bazı şartlar bulunuyor. 

Almanya'nın sunduğu Fırsat Kart (Chancekarte) nedir? 

Almanya işgücü eksikliği sorununa çözüm getirmek amacıyla, Çalışma Bakanı Hubertus Heil tarafından önerilen bir vatandaş kabul uygulaması stratejisini duyurdu. Bu strateji, Almanya'da henüz bir iş sözleşmesi olmayan kişilere yönelik bir alım programıdır. Bu program, puan tabanlı bir sistem kullanarak nitelikleri, mesleki deneyimleri, yaşları, Almanca dil becerileri ve Almanya ile olan bağları dikkate alarak adayları değerlendirecek. Bu değerlendirme sonucunda adaylar, Almanya'daki iş piyasasına uygun oldukları takdirde, işverenler tarafından işe alınabileceklerdir. Yani özetle söylemek gerekirse Amerikan sistemindeki gibi tamamen şansa dayalı bir durum söz konusu değil. Bu yeni uygulama Almanya'ya girişi kolaylaştırıyor fakat tamamen basit bir hale getirmiyor. 

Bu uygulamanın bir diğer özelliği ise sektörel kotaların belirlenmesi olacaktır. Yani, hangi sektörlerin işçi ihtiyacının daha yüksek olduğuna bağlı olarak her yıl belirli bir sayıda aday programdan yararlanabilecektir. Bu sayede işverenler, işgücü ihtiyaçlarını daha kolay bir şekilde karşılayabileceklerdir. 

Almanya vizesi


Almanya'da işgücü eksikliği sorunu, özellikle de bazı sektörlerde, son yıllarda giderek artmaktadır. Özellikle yeni nesil teknolojiler konusunda Almanya rakiplerinin gerisine düşmüş durumda. Bu nedenle, Çalışma Bakanı tarafından önerilen bu stratejinin uygulanmasıyla hem işsizlik oranı düşürülecek hem de işverenlerin ihtiyaç duyduğu işgücü temin edilerek ekonomik büyüme desteklenecektir. Ancak, programın ayrıntıları henüz netleşmemiş olduğu için, uygulamanın nasıl gerçekleştirileceği ve sonuçları hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat yine de programa dair bazı bilgiler bulunmakta. Haydi gelin birlikte Almanya'ya giriş şartlarını inceleyelim.

Chancekarte başvuru şartları nelerdir?

Fırsat Kartına başvuru yapabilmek için belirli şartları karşılamanız gerekiyor. Fakat bu şartlar sanıldığı kadar zor şartlar değil. Bu şartlar arasında:

İlk olarak 4 senelik üniversite veya 2 senelik önlisans mezunu olmanız yer alıyor. Ancak, bu diploma Almanya'da denkliği olan bir diploma olmalıdır.

Eğer üniversite veya ön lisans diplomanız yoksa endişe etmeyin! Çalıştığınız alanda en az 3 senelik mesleki deneyime sahipseniz Fırsat Kartı için başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak, bu deneyiminizi resmi olarak kanıtlamanız gerekiyor. SGK kaydı ya da benzer şekilde bu tecrübenizi kanıtlayabilirsiniz.

almanya greencard


Almanya'da yaşayan göçmenler için Almanca bilgisi oldukça önemlidir. Bu nedenle, Fırsat Kartına başvuruda bulunacak adayların en az B1 seviyesinde Almanca bilgisine sahip olmaları veya daha önce Almanya'da yaşamış olmaları gerekiyor. Almanca bilgisini sertifikalarla kanıtlamanız başvurunuzun kabul edilme şansını artıracaktır. Almanya dil konusunda gerçekten tutucu bir ülke.

Fırsat Kartının amacı, Almanya'daki iş gücü ihtiyacını karşılamak olduğundan, uzun süre Almanya'da çalışacak göçmenlere öncelik veriliyor. Bu nedenle, 35 yaşın altındaki adayların başvurusunun onaylanma şansı daha yüksek oluyor. Yani genç olmanız bu sefer bir dezavantaj değil avantaj. Almanya'dan vize almak için başvuru yapan pek çok kişi bilir ki genç olmak çoğu zaman olumsuz bir özellik olarak görülür. Çünkü sizlerin ülkenize geri dönmenizi isteyerek vize verirler. Fakat bu sefer durum tam tersi. 

Bu şartları karşılamanız durumunda, Fırsat Kartına başvuruda bulunarak Almanya'da iş bulma şansınızı artırabilirsiniz. Ancak, her başvurunun kabul edilmesi garanti değildir ve başvurunuzun değerlendirilmesi uzun sürebilir. Değerlendirmenizin olumlu olması durumundaysa bu sefer diğer prosedürleri işlemeye başlayacaktır.

almanya vizesi

Fırsat Kart, Almanya vizesine başvurmaktan daha kolay bir yol 

Almanya'ya gitmek isteyen kişiler vize alma konusunda oldukça sorun yaşıyor. Üstelik Türkiye'den Almanya'ya gitmek isteyen sayısı da oldukça yüksek. Google kelime planlayıcıya girdiğimizde binlerce kişinin; "Almanya vize, Almanya vize başvurusu, Almanya vize başvuru, Almanya çalışma vizesi" gibi aramalar yaptığını görüyoruz. Yeni ilan edilen bu program Almanya'ya gidip çalışma vizesi almaktan çok daha kolay bir yol sunuyor. Vize süreci şeffaf bir süreç değil ve her konuda uygun olduğunuzu düşünseniz de finalde red alabilirsiniz. Fakat bu program sayesinde Almanya'da çalışmak çok daha kolay bir hal alıyor. Size düşen somut olarak önünüzde olan maddelere uygun bir hale gelmeye çalışmak. Eğer bu şartlara uygunsanız seçilmemek için hiçbir sebep yok. 


Hiç yorum yok